srijeda, 9. rujna 2015.

Bosiljak

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum)
- je jednogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Indije. Poznata je kao začin, te je danas rasprostranjena na širem području Mediterana, zbog čega je nezaobilazna u mediteranskoj kuhinji.


Zbog svog slatkastog i ugodnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri pripremu (laganijih) povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, te kao začin u umacima za salate. Dodaje se (kuhanom ili pečenom) jelu u zadnji trenutak, jer mu termička obrada uništava aromu.
Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja! Naime, zaista je riječ o biljci nad biljkama!
Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora.
Bosiljak se pokazao kao odlično sredstvo koje pomaže saniranju otekilna i liječenju upala uzrokovanih artritisom. Kod oboljelih je osoba, koje su sudjelovale u istraživanju, ova moćna biljka smanjila spomenute simptome za nevjerojatnih 73 posto.
Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje. Kako biste se riješili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvačite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se riješiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti razinu kolesterola.
Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovitih menstruacija.