srijeda, 9. rujna 2015.

Drijeni ( drenjine )

Drenjine su plod drijenka ( drijena ), duguljastog su oblika. Mlade drenjine su svijetlocrvene boje i nisu ukusne za jelo, dok su zrele drenjine tamnocrvene boje i vrlo ukusne za jelo. Rastu u šumi i spadaju pod jesenske plodove. U skupini obično raste po jedna ili dvije drenjine. Sadrže malu košpicu. Drenjine se koriste kao suho voće za čaj, ili svjež za pravljenje pekmeza i soka.Drijen je u narodu uvijek bio simbol za zdravlje, pa je poznata izreka " Zdrav k'o drijen ".
Drijen je dugovječno drvo koje živi i do 200 godina. Poznato je da je drenovina tvrdo, jako, žilavo i teško drvo, od koje se izrađuju razne drške za alatke i pokućstvo.

Narodna medicina pripisuje drijenu učinkovitost u liječenju:
  • raznih crijevnih tegoba praćenih proljevom, krvarenja polipa i katara crijeva, i u tu svrhu koristi se čaj od kora i ploda drijena, kao i kompot od plodova drijena
  • grozničavih stanja i krvarenja, kolere
Opore i poliuronske  tvari povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao lijek za liječenje dijareje i drugih oboljenja organa za probavu. Sličnog je djelovanja i kora.


U narednim danima donosim vam priču o tome kako smo mi napravili gusti sok od drijena, i sirup za razmućivanje s vodom.