četvrtak, 10. rujna 2015.

Kašasti sok i sirup ( gusti) od drijena


Za mnoge stvari nemam nekakav poseban recept. Sporedne sastojke određujem spram glavnog artikla. Tako npr. za sok od drijena  nemam recept. Drijene uglavnom kupimo, bude ih u prodaji po pijacama. Zavisno od količine koju nađemo, određuju se voda i šećer kao dodatak. To je sve što vam treba.

Ove godine smo kupili malo više drijena, tako da nam je to bilo dovoljno za dvije vrste soka.

1. Kašasti sok od drijena

  • Oprali smo drijene, dodali vodu i stavili na vatru da se skuhaju
  • Nakon što su se skuhali, procijedili smo ih i odvojili od soka
  • Kad smo ih malo ohladili, propasirali smo ih kroz đevđir uz povremeno dodavanje vode,  te tako odvojili košpice.
  • Propasirane drijene smo samljeli, i vratili u onaj sok iz kojeg smo ih iscijedili
  • Sve skupa ponovo vraćamo na vatru, i kad prokuha dodajemo šećera po želji
  • Nakon što dodate šećer nije poželjno da vam još dugo kuha
  • Tako pripremljen gusti sok sipate dok još ključa u staklene boce, odmah zavrćete i slažete naopačke u neku gajbu

2. Sirup od drijena ( za razmućivanje s vodom )
  • Oprane drijene stavite u šerpu, nalijete vode i pristavite na vatru
  • Kad su drijeni skuhani procijedite sok, pa ga vratite na vatru
  • U ocijeđen sok dodajete šećera po vašoj želji