četvrtak, 17. rujna 2015.

Kašasti ( gusti ) sok od maline i kupine ( najljepši sok koji sam pila ikad )


Preporučila bih svima da napravite ovaj predivni kašasti sok, od kojeg po mom ukusu ljepšeg nema. Požurite dok još uvijek možete nabrati ili kupiti svježih malina i kupina. Mi smo ovaj put pravili kombinaciju maline i kupine, ali ne pravimo uvijek tako. Nekad imamo samo maline, a nekad samo kupine, svejedno od čega pravite jednako su divni.


Ovo je sok koji svako može da napravi sam u svojoj kuhinji, nije vam potrebna pomoć. Za pripremu su vam potrebni blender i sito.
Za početak, uzmite jedan kilogram malina i isprobajte, a kad vidite da je sok odličan, pravićete ga ponovo sigurno.Oprane maline ubacite u blender, dodajte malo vode i izblendajte ih. Naravno, nećete odmah staviti sve maline, blendate ih dio po dio zavisi koliki vam je blender.

Kad ih sve izblendate uz dodatak vode, onda slijedi cijeđenje kroz sitku. Da biste dobili kašasti sok, miješaćete usitnjene maline po situ, uz povremeno dodavanje vode uz čiju pomoć će vam na situ ostati samo neželjene bobice.

U sok koji ste dobili dodajte nekoliko kašika šećera, i miješajte dok se ne istopi, i onda je već spreman za piće.


Ukoliko imate veću količinu malina, i želite da imate soka i za kasnije, onda nastavljate proces dalje.
Ulijete sok u šerpu, stavite na vatru i zagrijavate do 85 stepeni. Poželjno je da imate termometar kojim ćete mjeriti toplotu. Nemojte dozvoliti da sok proključa, jer bi ključanje uništilo vitamine.


Zagrijan sok sipajte u staklene boce, i odmah zavrćite poklopce. Nakon zavrtanja okrećete ih naopako, i ostavite tako da se ohlade.
To je proces pasterizacije zbog kojeg će vam ovaj divni sok biti dio zimnice, i moći ćete uživati u okusu i tokom hladnih zimskih dana
( ukoliko ga ne popijete do tad ).