utorak, 8. rujna 2015.

Menta sirup ( ledeni čaj menta )


Jesen je, septembar. Ovo je vrijeme kad zriju mnogobrojni plodovi jeseni, i kad možemo napraviti puno toga uz malo novca i malo više truda.
Ukoliko ste ljubitelji prirodnih sokova, onda vam svakako mogu preporučiti sirup od mente.

Menta, nana ili metvica je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka. Menta se bere od juna do septembra. Najbolje je brati pred cvjetanje i u početku cvata.
Izađite u prirodu, prošetajte i obiđite livade, pronađite ovu lijepu, mirisnu i ljekovitu biljku. Kod mente su ljekoviti cvjetovi, lišće i stablo, znači cijela biljka, s tim što se tokom ljeta beru samo listovi i to sa vrha biljke, a u cvatu cijela biljka.

Ova ljekovita biljka djeluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće, a kod nas se najčešće koristi za stomačne probleme, iako je djelotvorna za mnoge tegobe.

Ubranu svježu mentu možete osušiti te tako pripremiti za pravljenje toplih čajeva u hladnim zimskim danima.
Osim za čaj, mentu možete upotrijebiti i za pravljenje sirupa.

                          
     SASTOJCI                                                                  

  • 400 gr svježe mente ( nane)
  • 3 kesice limuntosa
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera



        PRIPREMA
  • Svježu nanu sperite sa hladnom vodom, kako bi uklonili prašinu sa nje, a potom je usitnite nožem.
  • Usitnjenu nanu pomiješajte sa desetak kašika šećera i limuntosom, te sve dobro izmiješajte. Poželjno je da je što više izgnječite da bi lakše pustila sok, pa to možete učiniti i rukama.
  • Izgnječenu nanu prelijte sa 3 l vode, poklopite i ostavite da odstoji 24 h
  • Nakon što je odstojala 24 h, sok procijedite kroz gazu, pa u dobijenu tečnost saspite ostatak šećera
    ( sveukupno 3 kg )
  • Ponovo ostavite da odstoji 24 h, uz povremeno miješanje kako bi se šećer istopio
  • Dobijeni sirup sipajte u plastične flaše ukoliko ga želite zalediti i u staklene flaše, koje ćete odmah koristiti
U sok ne dodajete konzervans, i ne obrađujete ga termički. Van zamrzivača može stajati otprilike 2 mjeseca, na hladnom i tamnom mjestu ( ja ga držim u frižideru).

Sok se poslužuje razblažen sa običnom ili kiselom vodom, i uz par kapi limuna te nekoliko kockica leda, pravo je ljetnje osvježenje.