srijeda, 16. rujna 2015.

Napravite prirodni dodatak jelima i koristite umjesto Vegete


Neću vam pisati o štetnim pojačivaćima okusa u vegetama različitih proizvođača. Samo ću vam savjetovati da napravite prirodni dodatak jelima, i bar pokušate smanjiti upotrebu vegete.

SASTOJCI

2 kg povrća i pola kg soli

  • mrkva ( korijen )
  • peršun ( korijen i listovi )
  • celer ( korijen )
  • pašternjak ( korijen )
  • bosiljak ( listovi )


Povrće pripremite u omjeru kakvom vi želite, nebitno je čega ima više a čega manje.
Nakon što operete i ogulite povrće, sameljite ga. Mi meljemo na malo većoj mašini za mljevenje mesa, koja radi na struju. 
Kad sameljete povrće, dodajte sitno nasjeckan peršun i bosiljak, i na kraju sol. Sve dobro promiješajte i napunite staklenke.
Ovaj dodatak jelima se ne kuha i ne peče, niti ga pasterizujete za duže stajanje, pa je poželjno da ga čuvate u frižideru. U tom slučaju sol i hladnoća čuvaju povrće, pa vam može stajati tako i par mjeseci.