četvrtak, 10. rujna 2015.

Paprike punjene sirom



Za ovu vrstu jela ( ili priloga, kako hoćete ) nije vam potrebno ni puno sastojaka a ni nekog posebnog truda.

SASTOJCI:

  • paprike
  • sir
  • sol


Količinu sami odaberete, može se praviti sa 1,5 kg paprika i 2 kg sira, ali i u mnogo većoj mjeri.

Sir mora biti jako dobro ocijeđen.
Zamotam ga u bošću,ostavim u sudoper da ima gdje da otiče tečnost, te pritisnem nečim jako teškim, npr veliki kamen ili lonac pun vode. Tako ostavim da stoji preko noći, i dobro se ocijedi.

Sutradan očistite paprike, posolite, i ostavite sat-dva da puste sok. Ocijedite ih i punite posoljenim sirom.
Slažete ih u posudu tako što ćete napraviti red punjenih paprika, pa posuti sirom da začepite rupice između, i sve tako...
Prekrijete suhom krpom, na koju ćete staviti drveni kolut, pa na njega kamen..
Krpa se mijenja, prvih dana svaki dan, a kasnije po potrebi. Treba da stoje u tamnom i hladnom ( može i u frižideru, ako pravite manju količinu ), a nakon 5-6 dana već su za jelo.