utorak, 15. rujna 2015.

Pašternjak ( pastrnjak ) je sjajan izvor zdravlja


Do jučer nisam nikad ni čula za ovo povrće, a sad kad mi je čika Google objasnio sve do sitnih detalja, uopšte mi nije jasno zašto se ova biljka ne sije i ne konzumira u većim količinama?!

Bogatiji je mineralima i vitaminima od mrkve. Bogat je kalijem i odličan je izvor vlakana.

Pašternjak je dvogodišnja zeljasta biljka s bjeličastim, vretenastim korijenom iz kojeg druge godine izraste snažna, izbrazdana stabljika visine 50 - 100 cm. Listovi su neparno složeni, nazubljenih listića. Cvjetovi su sitni, zlatnožuti a plodovi zelenkastožuti i spljošteni.
Svi biljni dijelovi imaju specifičan začinski okus i miris.

Korijen pašternjaka izgleda poput peršuna, samo što je dosta krupniji ( bar u Alminom vrtu je tako ). Ukoliko ga potražite na pijaci, moraćete vjerovati na riječ prodavaču, jer razliku između pašternjaka i peršuna nećete moći uočiti, ukoliko bude odrezana stabljika.
Koristi se kao povrće ili začin, a osim toga i u narodnoj medicini kao lijek.
Mi smo napravili naš dodatak jelima u koji smo ujedinili mrkvu, peršun, pašternjak i bosiljak.

Upotrebljava se za liječenje:

  • nervoze, 
  • grčeva u želucu i crijevima, 
  • stenokardije, itd..
Snažan je diuretik koji stimulira rad srca, bubrega, pluća i jetre.
Jača srce i regulira nepravilan rad. Regulira krvni pritisak i ojačava zidove krvnih žila. Poboljšava probavu, otklanja smetnje pri probavljanju, smiruje želudačne grčeve, i bolove te poboljšava rad crijeva...