srijeda, 9. rujna 2015.

Sos Paradajz


Divan sos za tjesteninu, pizzu, pržene paprike, ili neko drugo jelo.
Ukoliko imate veću količinu paradajza, onda ga možete ovako pripremiti i za zimnicu, tako što ćete ga nakon kuhanja " konzervirati".


Osnovni recept:
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 100 gr.luka
  • 50 gr.crvenog luka
  • 1 kg svježeg paradajza
  • 1 supena kašika šećera
  • so i biber
  • bosiljak i peršun

Mi smo imali 15 kg paradajza, pa prema njemu povećavali i ostale sastojke.
Ukoliko se odlučite da pravite sos u većim količinama, moja preporuka je da se ne stavlja biber, jer nisam sigurna kako se on ponaša s dužim stajanjem, možda bi zbog njega ukislo... Dakle, pobiberite tek kad ga stavljate u hranu.





Paradajz očistite i izrežite na krupnije komade, koje ćete kasnije samljeti.
Moj zet ima jednu finu spravicu koja melje paradajz, i automatski razdvaja sok od kožice i sjemenki, tako da nam je taj sok iz paradajza odmah spreman za kuhanje.






I crveni i bijeli luk ogulite, pa izrežite na sitne komade, i zajedno ih propržite na maslinovom ulju.
Nakon prženja, skinite ga s vatre, ohladite pa propasirajte i sastavite s uljem u kojem ste ga propržili. Kad se sok od paradajza ukuha, dodaćete propasiran luk sa maslinovim uljem.





Nakon što ste u ukuhan sos paradajz dodali propasiran luk, dodajte i sol, te sitno nasjeckan peršun i bosiljak.


Kad dodate bosiljak i peršun nemojte dalje da kuha, jer ove biljke gube svoja svojstva ukoliko se dugo kuhaju.