utorak, 15. rujna 2015.

Đuveč


Oni koji imaju svoju baštu znaju da je sad vrijeme za berbu i skladištenje povrća i voća. Jedan dio plodova može se spremiti za zimu tako što ćete ga zalediti, a drugi dio se upeče pa pasterizuje u staklenkama i tako ostavlja za hladne dane...


Predlažem jednu kombinaciju povrća, koju ja mnogo volim, a koja podsjeća na đuveč koji se može koristiti kao glavno jelo ali i kao prilog uz meso ili rižu.

SASTOJCI
  • crveni luk
  • mrkva
  • patlidžan
  • paprike
  • so
  • ulje
Ukoliko pravite kao jelo koje ćete odmah servirati, onda ćete dodati biber i vrhnje za kuhanje, dok je još na vatri.

PRIPREMA
Sve sastojke nakon čišćenja isjeckate na komadiće, te tako pripremite za prženje.


Tako pripremljeno voće dinstajte u zagrijanom ulju, uz povremeno miješanje. Prvo stavite mrkvu, pa luk, a na kraju patlidžan i paprike. Ukoliko vidite da je potrebno još tečnosti, nalijte malo vrele vode, da se bolje skuha. Kad je povrće kuhano, posolite, skinite s vatre i s tako vrelim punite već pripremljene staklenke, koje okrećete naopako ( i tako vam stoje dok se ne ohlade )

Prije posluživanja ugrijete povrće, pobiberite po želji i prelijete vrhnjem za kuhanje.