četvrtak, 8. listopada 2015.

Sirće od divlje jabuke ( divljake )Jabukovo sirće sadrži sve  hranljive i biološki vrijedne sastojke divlje jabuke, osim šećera (glukoze i fruktoze) koji previru pod dejstvom bakterija sirćetnog vrenja u sirćetnu kiselinu i druge organske kiseline.

U narodnoj medicini koriste se ljekovita svojstva jabukovog sirćeta kod artritisa, astme, smetnje pri varenju, srčanih tegoba, respiratornih infekcija, febrilnih stanja, liječenju hipertenzije, razgrađuje masnoće u krvi, snižava holesterol, povoljno utiče na vene i arterije popravljajući cirkulaciju i dr. Jabukovo sirće kao napitak, treba uzimati uz jela koja sadrže veću količinu proteina, naročito masti, kako bi se bolje svarile. Zahvaljujući znatnom sadržaju kalijuma jabukovo sirće ima višestruku primjenu. Jedan od nedostatka kalijuma mogu biti promjene kao što su opadanje kose, kvarenje zuba, krivljenje noktiju.Jabukovo sirće ima antiseptičko, antibakterijsko, fungicidno i antivirusno dejstvo. Jabukovo sirće je biološki vrijedan proizvod, jer pored kalijuma sadrži natrijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, ali i tragove mnogih drugih oligoelemenata i sve sastojke jabuke. Razblaženo jabukovo sirće (1:10 dijelova vode) se primjenjuje u slučajevima trovanja hranom, kod dijareja i povraćanja, čira na želucu i zapaljenja crijeva, kod lošeg varenja masti...
Jabukovo sirće je začin, a to što ima izvanredna ljekovita svojstva daje mu poseban značaj i ulogu u svakodnevnoj  ishrani. Može se koristiti kao začin za salate, kao dodatak uz jela (čorbe) ili da se 1-2 kašike jabukovog sirćeta stave u čašu vode, ili čaj  i tako pije. Najbolje je uzimati jabukovo sirće sa vodom zaslađenom medom. Ovaj napitak može se uzimati ujtru na prazan stomak jer je tako najdelotvorniji.
Tragajući za informaicijama o ljekovitim učincima soka od divljake ili sirćeta, naišla sam na niz recepata o tome kako se pravi. U nekoliko tih recepata stoji da se sirće dobija dodavanjem šećera i vode u mljevene jabuke. Mi to ne radimo tako, pa sad ne znam da li je naše sirće manje vrijedno od tog koje se pravi drugačije. Ukoliko neko zna pojasniti razliku, bit' ću mu zahvalna na komentaru.
Najvažnije je da su jabuke neprskane, a najbolje su divlje, samonikle ukoliko možete da ih pronađete. Oprane jabuke ubacimo u mašinu za mljevenje, te nakon mljevenja ocijedimo sok.

Ocijeđeni sok procijedimo i nalijemo u posude, pazeći da ih ne napunimo do vrha i ne zatvorimo čvrsto jer je potrebno ostaviti prostora i zraka za proces vrenja. Takav sok (sirće) može se koristiti i odmah, a njegov rok trajanja je neograničen, samo što će vremenom postajati sve kiseliji.