ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Smreka ( Borovica )Smreka ili borovica raste kao grm. Igličasti listovi stoje po tri u pršljenu, isprva su svijetle boje a kasnije potamne.
Plod je ljubičasta, modrikastim prahom posuta "boba", što dozrijeva tek druge godine u jesen. Prve godine boba je zelena i nejestiva. Svi dijelovi smreke ili borovice imaju fini aromatičan miris. "Bobe" su gorko-slatkog okusa, a iglice gorke i smolaste.
Za lijek se ubiru plodovi, iglice, vrhovi grančica i samo drvo. Plodovi se beru od kraja ljeta do početka zime, a suše na vjetrovitom mjestu. Iglice i mlade grane se beru od aprila do početka avgusta, usitne i suše na isti način kao i plodovi, u tankom sloju na suhom i zračnom mjestu. Plod smreke ili borovice ne smije se sušiti na suncu i umetnoj toplini.

Mnogostruka je ljekovitost smreke ili borovice. Čaj ( sok ) od boba jača živce i želudac, čisti krv, odvodi otrovne plinove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamence i pijesak iz žući, bubrega, mokraćnog mjehura. Odlično liječi bijeli cvijet ( bijelo pranje kod žena), a preporučuje se za liječenje plućnih bolesti osobito astme.
 Mladi vršci kuhani u mlijeku liječe kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, živčanu rastrojenost i drugo. Pomiješana s drugim biljkama, smreka ili borovica izvrstan je lijek za mnoge bolesti.Bobu možete kupiti i na pijaci, ukoliko sami nemate vremena da prošetate nekim planinskim predjelima i uberete za sebe. Ja sam kupila pola kg, što košta samo 2,5 KM. Ta količina dovoljna vam je za tri galona soka.

SOK OD SMREKE
  • 150  -200 gr bobe
  • 1 - 2 limuna
  • pola jabuke
  • voda
Ovaj zdravi i osvježavajući napitak dobije se tako što se zreli plodovi pokisele, pa se njihovim vrenjem dobije ljekoviti napitak. Dakle, smrekine bobice operite, stavite u staklenku, dodajte na kriške izrezan limun i jabuku, i zalijte vodom. Pazite da ostavite malo slobodnog prostora do vrha, i da ne zatvarate poklopac. Najbolje da poklopite nekom tacnom, jer vam ne smije biti dobro zatvoreno zbog vrenja. Ovako pripremljene bobice smreke ostavite da odstoje 5-6 dana. Nakon toga sok procijedite, i spreman je za piti. Ukoliko želite, možete dodati još limuna, malo zašećeriti ili dodati nekog sirupa ( npr. domaćeg, od višnje) ukoliko više volite zaslađenu varijantu.

U staklenku sa istim bobicama od smreke stavite novi limun i jabuku, zalijte vodom i ponovite proces za novu dozu soka. Ovaj proces možete ponoviti više puta, i to sve dok bobice smreke ne padnu na dno staklenke, jer je to znak da više nisu za upotrebu.

Toplo preporučujem i čaj od vršaka smrekinih grančica. mlade iglice ili vrške poparite kipućom vodom, i ostavite da odstoje 5 do 10 min. Procijedite, zasladite medom i eto ga :) Divan čaj za sve one koji imaju problema s disajnim putevima.

Inače, za smreku kažu da prodire do svih onih mijesta do kojih antibiotici uopšte ne mogu. Smreku možete koristiti kao lijek ili preventivno.